Wykonanie
Kawior z
bakłażana i czarnych
oliwek przygotowaliśmy w w Centrum Kultury Żydowskiej na krakowskim Kazimierzu. Uczestnicy warsztatów, jak na żadnych innych byli bardzo zróżnicowani, rozpiętość wiekowa od 10 do 80 lat, blogerzy, siostry zakonne, stali bywalcy Centrum Kultury Żydowskiej. Zabrakło mi muzyki, myślę, że idealnie pasuje i chętnie mogłabym posłuchać klezmerską muzykę w wykonaniu kapeli
KROKE. Byłam kiedyś na ich energetycznym koncercie, zagranym z
sercem i radością wspólnego grania.
Wino popijane na warsztatach było rewelacyjne, a
kawior bakłażana i czarnych
oliwek podany na przepysznym
chlebie smakował nam wyśmienicie.Składniki:2 średnie
bakłażany2 ząbki
czosnku pokrojone w plasterki12 czarnych
oliwek2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek1 szklanka świeżo posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
chili do smakuSposób przygotowania:
Bakłażany pieczemy kilka godzin przed podaniem
kawioru: przecinamy je wzdłuż i na każdej połówce robimy kilka nacięć,do których wkładamy plasterki
czosnkuBakłażany i układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika. Następnie nagrzewamy piekarnik do200 stopni pieczemy
bakłażany do miękkości, czyli ok. 45 minutKiedy
bakłażany upieką się pozwalamy im ostygnąć. Łyżką wyciągamy z nich miąższ
czosnkiem i drobno siekamyPozostałe składniki również drobno siekamy, łączymy i doprawiamy do smaku