ßßß Cookit - przepis na Baba ghanoush czyli pasta z pieczonych bakłażanów

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonych bakłażanów

nazwa

Wykonanie

Baba ghanoush (بابا غنوج) to tradycyjna, arabska pasta z bakłażanów. W podobnej formie, ale pod inną nazwą występuje w wielu miejscach na całym świecie. Rosjanie mają swój kawior z bakłażana (może nie jest drogi, ale przynajmniej tak brzmi), Izraelczycy jedzą Hacilim (סלט חצילים) , Grecy melizanosalata, itd, itd.
W tym jej kosmopolitycznym charakterze, najważniejsze jest to, że jest naprawdę smaczna i na pewno wypełni wasze głodne brzuchy. Spodoba się też weganom. Nadaje się na imprezę jak dip do różnego rodzaju przekąsek lub świeżej bagietki. W krajach arabskich macza się w niej pitę lub chubz - czyli ichniejszy chleb. Receptura jest dziecinnie prosta - najtrudniejszym punktem programu jest obierania bakłażana.
To kolejny przepis, który przywędrował do mnie dzięki Obieżyświatowi B.! Za co z każdym kęsem mojego dzisiejszego śniadania jestem wdzięczna. U mnie wersja bardzo lekko zmieniona.
Składniki:
4 małe bakłażany (szybciej się pieką)
3 ząbki czosnku
4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
4 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
sól, pieprz
chilli do smaku (opcjonalnie)
Bakłażany nacinamy w kratkę, jak w tym przepisie: Ajwar . Jeśli solimy - nacieramy je solą i wstawiamy na 30-40 min do rozgrzanego do 220 C piekarnika. Kiedy bakłażany są miękkie i lekko przypalone, wydrążamy miąższ łyżką, wyrzucając skórkę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahinę, sól, pieprz, chilli i wszystko miksujemy na gładką masę. Pasta nadaje się do spożycia od razu ale najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie przyprawy rozwiną swój pełny aromat. Dlatego polecam poczekać : )
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/12/baba-ghanoush-czyli-pasta-z-pieczonych.html