Wykonanie
Składniki2 porcje2 garście
rukoli2 duże kulki z
arbuzakilka
prawdziwków (świeżych lub mrożonych)1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki
orzechów włoskichgarść
kiełków słonecznikasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzpodwójna porcja
sosu balsamicznego + 1 łyżka
miodugrzankiPrzygotowanie
Tuńczyka zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Przygotować podwójną porcję
sosu balsamicznego według przepisu, wymieszać z
miodem. Na talerzach rozłożyć
rukolę. Z
arbuza wyciąć kulki (łyżką do
lodów lub zwykłą łyżką) i ułożyć na
rukoli (można też
arbuza pokroić w kosteczkę).
Prawdziwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, włożyć na rozgrzaną patelnię z
oliwą, posolić i usmażyć. Na suchej patelni zrumienić
orzechy.
Tuńczyka wyjąć z zamrażarki i pokroić na cieniutkie plasterki, ułożyć na
rukoli, dodać
grzyby,
orzechy,
ser Pecorino i
kiełki. Posypać
solą i
pieprzem, polać
sosem balsamicznym. Podawać z grzankami.