ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze świeżym tuńczykiem, arbuzem i prawdziwkami

Sałatka ze świeżym tuńczykiem, arbuzem i prawdziwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 garście rukoli
2 duże kulki z arbuza
kilka prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów włoskich
garść kiełków słonecznika
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
podwójna porcja sosu balsamicznego + 1 łyżka miodu
grzanki
Przygotowanie
Tuńczyka zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Przygotować podwójną porcję sosu balsamicznego według przepisu, wymieszać z miodem. Na talerzach rozłożyć rukolę. Z arbuza wyciąć kulki (łyżką do lodów lub zwykłą łyżką) i ułożyć na rukoli (można też arbuza pokroić w kosteczkę).
Prawdziwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, włożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić i usmażyć. Na suchej patelni zrumienić orzechy.
Tuńczyka wyjąć z zamrażarki i pokroić na cieniutkie plasterki, ułożyć na rukoli, dodać grzyby, orzechy, ser Pecorino i kiełki. Posypać solą i pieprzem, polać sosem balsamicznym. Podawać z grzankami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/tunczyk/salatka_z_tunczykiem/przepis.html