ßßß Cookit - przepis na Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym

Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna.
Składniki:
garść rukoli
kilka listków radicchio
kilka włoskich orzechów
5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku)
1 mandarynka
Sos:
szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy bazyliowej
1 łyżeczka miodu
sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty z obranej mandarynki.Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu.
Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu, porządnie wymieszać i polać nimi sałatkę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/truskawki-z-rukola-w-sosie-pomaranczowo.html