Wykonanie
Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze
sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i
pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka
sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym
jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna.
Składniki:garść
rukolikilka listków
radicchiokilka
włoskich orzechów5-6 dużych
truskawek ( niestety nie ma jeszcze
polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku)1
mandarynkaSos:szczypta
pieprzu czarnego grubo mielonego1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy bazyliowej1 łyżeczka
miodusok z połowy
pomarańczyPrzygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki
orzechów i segmenty z obranej
mandarynki.
Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu.Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu, porządnie wymieszać i polać nimi
sałatkę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl