ßßß Cookit - przepis na Terrina z wędzonego łososia

Terrina z wędzonego łososia

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 porcji
480 g wędzonego łososia (pokrojonego na cienkie plasterki)
300 g gęstego kremowego serka ziołowego (np. ziołowej Philadelphii) lub klasycznej Philadelphii*
świeżo zmielony czarny pieprz
skórka z 1 cytryny (tylko żółta część) + ósemki cytryny do serwowania
1 świeży ogórek
Potrzebne będą
podłużna forma o pojemności 750 ml - 1000 ml
folia przezroczysta
obieraczka do warzyw
kawałek tektury
Przygotowanie
Zwilżyć formę i wyłożyć ją przeźroczystą folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Następnie ułożyć plasterki łososia (wykorzystując 180 g), tak aby również wychodziły poza brzegi formy. Resztę łososia zmiksować blenderem z serkiem i skórką cytrynową, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyłożyć 1/3 masy na dno formy, wyrównać powierzchnię. Przyciąć końce ogórka do długości formy, następnie obieraczką do warzyw wycinać długie i cienkie plastry ogórka, odrzucając początkowe plasterki samej skórki. Kontynuować wycinanie plasterków do momentu aż pojawią się nasiona. Powtórzyć z drugiej strony ogórka. Odłożyć 8 - 10 najładniejszych plasterków i osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Ułożyć połowę plasterków ogórka wzdłuż formy, jeden plasterek obok drugiego. Przykryć drugą częścią masy z łososia, wyrównać i znów ułożyć plasterki ogórka. Położyć ostatnią część masy, wyrównać powierzchnię, zamknąć terrinę wystającymi plasterkami łososia i folii.
Na wierzch położyć kawałek tektury docięty do wymiarów formy i położyć na nim pełne puszki lub słoiki. Tak obciążoną terrinę włożyć do lodówki na noc.
Wyłożyć terrinę na talerz, zdjąć folię przeźroczystą, pokroić ostrym nożem na 8 plastrów i podawać na przystawkę z pieczywem i ósemkami cytryny do skrapiania.
Wskazówki
* można uzupełnić posiekanymi ziołami, koperkiem, szczypiorkiem
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos_z_alaski/terrina_z_lososia/przepis.html