ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Chociaż nie musi być przystawką, u nas jako danie główne z przypiekanymi ziemniaczkami, pomidorkami i cukinią. Mężowi ślinka leciała baardzo mocno i zjadł całą swoją porcję i jeszcze trochę mojej (nie lubię łososia w zbyt dużej ilości).
Danie idealne na przyjście gości, wygląda bardzo wykwintnie i smakuje rewelacyjnie. Podpatrzone na jednej z moich ulubionych stron Feeri
Mój przepis nieco się różni od tego, na którym się wzorowałam:)
Potrzebujemy:
200 g wędzonego łososia w plastrach
3 opakowania serka Philadelphia z ziołami
1 ogórka długiego
natkę pietruszki
cytrynę do skropienia (u mnie jej zabrakło)
Jeden mały plasterek łososia miksujemy wraz z serkiem Philadelphia, dodajemy posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Ogórka za pomocą obieraczki (po umyciu go i sparzeniu) tniemy wzdłuż na plastry. Każdy plaster osuszamy na ręczniku papierowym (u mnie było 5 plastrów). Na folii spożywczej kładziemy łososia, plaster przy plastrze tak, żeby po zamknięciu wyszło coś jak na zdjęciu. Do środka nakładamy połowę serka, na to kładziemy plastry ogórka (jak będą mokre to wszystko się "rozjedzie"), i przykrywamy drugą połową serka. Całość zawijamy w łososia i w folię spożywczą na której łosoś leżał. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie całą noc, po czym ostrym nożem kroimy w plastry. Skrapiamy cytryną:)
Gotowe, smacznego:)
U mnie krojenie nie wygląda rewelacyjnie, ale to przez to, że terrina w lodówce stała za krótko, tylko jakieś dwie godziny:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/02/elegancka-przystawka-czyli-terrina-z.html