Wykonanie
Składniki (na 12 porcji):480 g
wędzonego łososia (pokrojonego w cienkie plasterki)300 g chudego białego
twarogu (lub
serka Philadelphia)świeżo zmielony
czarny pieprz,
sólpęczek
koperkuskórka z 1
cytryny (tylko żółta część) + ósemki
cytryny do serwowaniaDodatkowo: podłużna forma o pojemności 750 ml - 1000 ml, folia przeźroczysta
Zwilżamy formę i wykładamy ją przeźroczystą folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Następnie układamy plasterki
łososia (wykorzystując 180 g), tak aby również wychodziły poza brzegi formy. Biały
twaróg miksujemy z
koperkiem,
solą i
pieprzem.Wykłądamy 1/3 masy na dno formy, wyrównując powierzchnię.Przykrywamy kolejnymi plasterkami łososiawyrównać i znów nakładamy masę z
twarogu. Położyć ostatnią część masy, wyrównać powierzchnię, zamknąć terrinę wystającymi plasterkami
łososia i folii. Terrinę wkładamy do lodówki na noc. Wykładamy terrinę na talerz, zdejmujemy folię przeźroczystą, kroimy
ostrym nożem na 8 plastrów i podajemy na przystawkę (z
pieczywem jeśli nie liczymy kalorii) i ósemkami
cytryny do skrapiania. Smacznego!