Wykonanie
Składniki2 porcje1 średnia
cukinia, około 300 g
sól morska i świeżo zmielony
pieprz1 - 2 łyżeczki
oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania120 g
makaronu w kształcie rurek, np. Sedani Rigati1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju1 mała
cebulka, pokrojona w kosteczkę80 g
wędzonego łososia100 g
sera feta, pokrojonego w kosteczkę3 łyżki posiekanych świeżych
ziół, np.:
natki pietruszki,
bazylii,
tymianku lub
szczypiorku (a najlepiej mieszanych)3 łyżki tartego
parmezanuPrzygotowanie
Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić na cienkie (około 3 - 4 mm) plasterki. Oprószyć delikatnie
solą i pożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 7 - 10 minut, aż
cukinia nieco zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Przewrócić ją na drugą stronę, skropić 1 - 2 łyżeczkami
oliwy z oliwek extra virgin i grillować przez kolejne 7 - 10 minut.W międzyczasie ugotować
makaron w osolonej wodzie (12 minut), odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć i trzymać w cieple.Na 1 łyżeczce
oliwy lub
oleju, na małym ogniu, zeszklić
cebulkę, nie rumieniąc (podgrzewać przez około 3 - 4 minuty). Dodać pokrojonego na kawałki
łososia, wymieszać i zaraz odstawić z ognia.
Łososia przełożyć do garnka z gorącym
makaronem (można go podgrzać na małym ogniu). Wymieszać z
cukinią i razem podgrzewać przez chwilkę. Posypać
serem feta obtoczonym w posiekanych ziołach.Wyłożyć do głębokich talerzy, posypać
parmezanem i świeżo zmielonym
pieprzem. Polać dodatkową
oliwą z oliwek extra virgin.