Wykonanie
Staram się przed przeprowadzką "wyczyścić" wszystkie zbędne zapasy. Dzięki temu odkryłam, że mam 2 otwarte opakowania płatów lasagne. Dlatego też na letni obiad postanowiłam wykorzystać przepis z książki "Pasta &Co". W oryginale był
bakłażan i
kozi ser, ja jednak użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Lasagne nie wygląda może zbyt apetycznie, ale jeśli tylko lubicie te składniki, to Wam na pewno posmakuje.
Składniki:8 - 10 płatów lasagne1 opakowanie
sera feta30 g
masła500g
cukinii4
pomidory (nie mogą być zbyt miękkie)2
cebule4 łyżki
parmezanupęczek
bazylii4 łyżki
oliwypieprz i ewentualnie
sólWykonanie:
Cebulę kroimy w plasterki i szklimy z 2 łyżkami
oliwy.
Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy i
pieprzymy a następnie grillujemy na patelni grillowej (lub podsmażamy).
Pomidory kroimy w grube plastry i grillujemy. Płaty lasagne gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Odkładamy.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą. Układamy pierwszą warstwę ciasta. Na to kładziemy
cukinię, starty
parmezan,
cebulę,
pomidory, posiekaną
bazylię, a na wierzch pokruszoną
fetę. Następnie znowu kładziemy płat ciasta i następne warstwy, aż wyczerpią się nam składniki. Na sam wierzch kładziemy płat ciasta i posypujemy
parmezanem i polewamy roztopionym
masłem. Pieczemy 10 - 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem lekko studzimy.
/wydrukuj przepis/