ßßß Cookit - przepis na Lasagne z cukinią i pomidorami

Lasagne z cukinią i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Staram się przed przeprowadzką "wyczyścić" wszystkie zbędne zapasy. Dzięki temu odkryłam, że mam 2 otwarte opakowania płatów lasagne. Dlatego też na letni obiad postanowiłam wykorzystać przepis z książki "Pasta &Co". W oryginale był bakłażan i kozi ser, ja jednak użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Lasagne nie wygląda może zbyt apetycznie, ale jeśli tylko lubicie te składniki, to Wam na pewno posmakuje.
Składniki:
8 - 10 płatów lasagne
1 opakowanie sera feta
30 g masła
500g cukinii
4 pomidory (nie mogą być zbyt miękkie)
2 cebule
4 łyżki parmezanu
pęczek bazylii
4 łyżki oliwy
pieprz i ewentualnie sól
Wykonanie:
Cebulę kroimy w plasterki i szklimy z 2 łyżkami oliwy. Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy i pieprzymy a następnie grillujemy na patelni grillowej (lub podsmażamy). Pomidory kroimy w grube plastry i grillujemy. Płaty lasagne gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odkładamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy pierwszą warstwę ciasta. Na to kładziemy cukinię, starty parmezan, cebulę, pomidory, posiekaną bazylię, a na wierzch pokruszoną fetę. Następnie znowu kładziemy płat ciasta i następne warstwy, aż wyczerpią się nam składniki. Na sam wierzch kładziemy płat ciasta i posypujemy parmezanem i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy 10 - 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem lekko studzimy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/08/Lasagne-z-cukinia-i-pomidorami.html