Wykonanie
Składniki2 porcje:1 mała
cukinia (około 250 g)2 ząbki
czosnku160 g
makaronu typu rurki (penne)4 łyżki
oliwy extra vergine5 kawałków
suszonych pomidorów w
oliwie2 duże garście
szpinaku60 g startego
parmezanusól i świeżo mielony
pieprz do smakuPrzygotowanieNastawić do ugotowania
makaron i dobrze rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Ząbki
czosnku lekko rozgnieść na desce do krojenia naciskając płaską stroną noża.
Cukinię pokroić na podłużne (około 4 cm) kawałki o grubości ok 1 cm i razem z
czosnkiem zgrillować lub podsmażyć na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). Grillowanie powinno przebiegać szybko (czas około 5 minut), w tym czasie
cukinię należy kilkakrotnie przemieszać drewnianą łyżką. Po uzyskaniu charakterystycznych prążków wyłączyć ogień pod patelnią, a
cukinię i
czosnek przykryć folią aluminiową.W oczekiwaniu na ugotowanie
makaronu umyć liście
szpinaku pod bieżącą
wodą, następnie odciąć grube łodyżki a liście pokroić na 5cm kawałki. Pokroić
suszone pomidory (drobno). Na 1 minutę przed końcem czasu gotowania
makaronu dodać
szpinak*. Odcedzić na durszlaku
szpinak i ugotowany al dente
makaron a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki
oliwy, dodać starty
parmezan i
suszone pomidory, następnie od razu
cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek
czosnek oraz przecedzony
makaron ze
szpinakiem i 2 łyżki
oliwy.Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na podgrzane talerze i podawać.Wskazówki* jeśli używamy liści młodego
szpinaku często sprzedawanego w opakowaniach foliowych (baby spinach) nie powinniśmy ich gotować. Wystarczy jak włożymy je po umyciu do durszlaka i zalejemy wrzącą
wodą z odcedzanego
makaronu.