ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
Rogaliki
15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
1/4 szklanki mleka
250 g mąki pszennej
2 jajka
4 stołowe łyżki cukru
szczypta soli
100 g masła
Oraz
1 jajko do posmarowania
12 łyżeczek marmolady lub powideł
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Świeże drożdże, jajka i masło ogrzać w temp. pokojowej. Drożdże wkruszyć do dużej miski, dodać ciepłe (letnie) mleko i wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minu t, aż rozczyn się spieni.
Do wyrośniętych drożdży przesiać mąkę i zamieszać drewnianą łyżką. Jajka roztrzepać z cukrem i solą i dodać do miski z mąką. Wymieszać łyżką i dodać kawałki miękkiego masła. Mieszać i wyrabiać ciasto długo i energicznie, unosząc i kilkakrotnie ugniatając je (można wyrabiać ciasto ręką w misce, na stolnicy lub też mieszadłem odpowiednim do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie gotowe jeśli z łatwością będzie odlepiało się od rąk, może być dość rzadkie i ciągnące. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto powyrabiać na stolnicy lub blacie przez około 2 - 3 minuty. Włożyć je do większej miski, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Ponownie wyrobić ciasto (około 3 minuty), rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 1 cm, (o wymiarach około 24 x 36 cm). Ciasto podzielić na 2 paski o szerokości 12 cm każdy. Paski podzielić na 3 kwadraty o boku 12 cm i przekroić je po przekątnej na 2 trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć po 1 łyżeczce marmolady i zwinąć w rulonik, zaczynając od dłuższego boku. Uformować kształt rogalika.
Rogaliki ułożyć łączeniem do dołu na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachować odstępy między rogalikami. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 30 minut, aż podrosną .
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C . Rogaliki z pierwszej blaszki jeszcze raz posmarować jajkiem i piec przez około 15 minut, do czau aż lekko się zrumienią na wierzchu i na spodzie. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć na metalową kratkę. Upiec drugą partię rogalików. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/rogaliki_drozdzowe_brioche/przepis.html