Wykonanie
Składniki12 sztukRogaliki15 g świeżych
drożdży lub 5 g
drożdży instant1/4 szklanki
mleka250 g
mąki pszennej2
jajka4 stołowe łyżki
cukruszczypta
soli100 g
masłaOraz1
jajko do posmarowania12 łyżeczek
marmolady lub powideł
cukier puder do posypaniaPrzygotowanieŚwieże
drożdże,
jajka i
masło ogrzać w temp. pokojowej.
Drożdże wkruszyć do dużej miski, dodać ciepłe (letnie)
mleko i wymieszać. Dodać 1 łyżkę
mąki i 1/2 łyżeczki
cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minu t, aż rozczyn się spieni.Do wyrośniętych
drożdży przesiać
mąkę i zamieszać drewnianą łyżką.
Jajka roztrzepać z
cukrem i
solą i dodać do miski z
mąką. Wymieszać łyżką i dodać kawałki miękkiego
masła. Mieszać i wyrabiać ciasto długo i energicznie, unosząc i kilkakrotnie ugniatając je (można wyrabiać ciasto ręką w misce, na stolnicy lub też mieszadłem odpowiednim do
ciasta drożdżowego). Ciasto będzie gotowe jeśli z łatwością będzie odlepiało się od rąk, może być dość rzadkie i ciągnące. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.Ciasto powyrabiać na stolnicy lub blacie przez około 2 - 3 minuty. Włożyć je do większej miski, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.Ponownie wyrobić ciasto (około 3 minuty), rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy na prostokąt o grubości 1 cm, (o wymiarach około 24 x 36 cm). Ciasto podzielić na 2 paski o szerokości 12 cm każdy. Paski podzielić na 3 kwadraty o
boku 12 cm i przekroić je po przekątnej na 2 trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć po 1 łyżeczce
marmolady i zwinąć w rulonik, zaczynając od dłuższego
boku. Uformować kształt rogalika.Rogaliki ułożyć łączeniem do dołu na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachować odstępy
między rogalikami. Posmarować rogaliki roztrzepanym
jajkiem i odstawić na około 30 minut, aż podrosną .Nagrzać piekarnik do 180 stopni C . Rogaliki z pierwszej blaszki jeszcze raz posmarować
jajkiem i piec przez około 15 minut, do czau aż lekko się zrumienią na wierzchu i na spodzie. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć na metalową kratkę. Upiec drugą partię rogalików. Posypać
cukrem pudrem.