Wykonanie
Zrobienie
croissantów wcale nie musi łączyć się z wielogodzinnymi przygotowaniami i wielokrotnym chłodzeniem ciasta, jak się przekonałam. Potrzebujemy jedynie tyle czasu, co na większość ciast czy wypieków, i już możemy cieszyć się ciepłymi,
maślanymi, delikatnymi rogalikami. Prawie jak w Paryżu. ;)
500 g
mąki pszennej tortowej200 ml ciepłego
mleka4 łyżki
cukru pudru1/2 łyżeczki
soli1 opakowanie
drożdży instant ( 7g)200 g
masłaew. nutella lub
marmolada do nadziewania1
jajkoDrożdże wymieszać z
mąką,
cukrem pudrem i
solą. Dodać
mleko i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Ponownie zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki.Po tym czasie chłodne ciasto cienko rozwałkować na kształt kwadratu. Na cieście układać
masło, krojone
ostrym nożem na cienkie
płatki. Kwadrat złożyć jak kopertę ( 1. ) i rozwałkować na prostokąt. Prostokąt złożyć na trzy części jak kartkę papieru (2. ). Czynność tę powtórzyć 3
razy. Za ostatnim razem rozwałkować ciasto na prostokąt i podzielić wzdłuż na pół a następnie na na trójkąty (3.) Można wg. upodobań zrobić małe lub większe. Zwijać rogaliki. (4.)
Rogaliki można nadziać
marmoladą, powinna to być jednak tzw.
marmolada twarda, ponieważ zwykła wypłynie podczas pieczenia. Ja użyłam
marmolady różanej.Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarować rozmąconym
jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st.CRogaliki piec 15 min. aż będą złote.Pyszne zarówno na ciepło jak i na drugi dzień.