Wykonanie
Miałam ochotę na coś
drożdżowego z
marmoladą. Może jakąś bułeczkę. Znalazłam przepis na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/slodkie-drozdzowki . Odrobinę go zmodyfikowałam. ;)Składniki:75 g
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru + 2 łyżeczki500 g
mąki pszennejmarmoladajajko do posmarowania
Mleko i
masło rozpuścić z
cukrem. Wszystko podgrzać. Pokruszyć
drożdże, wymieszać z 2 łyżeczkami
cukru oraz
solą.
Mąkę przesiać. Wlać do niej
drożdże i podgrzane składniki. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić. Rozwałkować, pociąć na równe prostokąty. Każdy z nich naciąć na 4 paski do 1/3 długości, nałożyć po łyżeczce
marmolady. Zawinąć. Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temp. 220ºC przez 10 min. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)