ßßß Cookit - przepis na Wafelki Raffaello

Wafelki Raffaello

nazwa

Wykonanie

Składniki
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
75 g wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego (np. domowego) lub 3 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
1 słoiczek konfitury truskawkowej
200 g suchych wafli
Przygotowanie
Do garnka wlać mleko kokosowe i zagotować. Dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż wiórki wchłoną całe mleko kokosowe, uważać aby pod koniec wiórki nie przywarły do dna.
Dodać likier kokosowy i wymieszać, pogotować jeszcze przez chwilę aby likier się zredukował (lub odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na około 10 minut). Jeśli nie dodajemy likieru, masę łączymy z cukrem pudrem.
Zdjąć masę z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści.
Masę dokładnie ostudzić a później najlepiej schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin. Można przygotować dzień wcześniej, w dniu podania wystarczy wyjąć masę i posmarować nią wafelki. Na jedną warstwę dajemy konfiturę truskawkową, a na resztę masę kokosową. Smarujemy stronę wafli z głębszymi rowkami. Pokroić i od razu podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/wafelki_kokosowe/przepis.html