Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 czerwca 2014 r.
Wafelki łączą w sobie lekkość
wafla z egzotycznym kremem
kokosowym i soczystą,
owocową nutkę
truskawki. Natychmiast zdobyły moje podniebienie i w przeciwieństwie do
waniliowych, czy
śmietankowych znanych z dzieciństwa, zyskały zupełnie nowy wymiar. To jest niewiarygodne, jak masa kokosowa przemienia je w istną mecyję. Krem jest tak pyszny, że trzeba uważać, aby nie wyjeść go łyżką. Warstwa truskawkowa wprowadza kwaskowatą, orzeźwiającą nutę i spory powiew lata. Nie
będę ukrywać, przyjemnie się je zjada, wyszły naprawdę znakomite i długo nie zagrzały na paterze:))
Wafelki kokosowe Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 22 czerwca . Aksamitne
wafelki kokosowe! Muszę jeszcze dodać, że tropikalna feeria zapachów, unosząca się wokół tych rarytasów jest fenomenalna :)))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 40 min Łączny czas: 1 godz.Liczba porcji: ok. 25 (w zależności jak się pokroi)Rozmiar porcji: 1 wafelekSkładniki:Inspiracja i adaptacja - stąd :))
mleko kokosowe : 400 ml (1 puszka)
wiórki kokosowe : 75 g
likier kokosowy : 4 łyżki (lub 3 łyżki
cukru pudru)
biała czekolada : 100 g
konfitura truskawkowa : 1 słoiczeksuche
wafle : 200 gPrzygotowanie:do garnka wlewam
mleko kokosowe i doprowadzam do zagotowaniadodaję
wiórki kokosowe, zmniejszam ogień i gotuję przez około 40 minut na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż wiórki wchłoną całe
mleko kokosowe, uważać aby pod koniec wiórki nie przywarły do dna (czas gotowania może się wydłużyć, trzeba obserwować wiórki)dodaję
likier kokosowy i mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę, aby
likier się zredukował (można odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na około 10 minut), jeśli nie dodajemy
likieru, masę łączymy z
cukrem pudremzdejmuję masę z ognia i dodaję połamaną na kosteczki
białą czekoladęmieszam, aż
czekolada się rozpuści
masę dokładnie studzę, a później schładzam w lodówce (masę przygotowałam dzień wcześniej i schładzałam przez całą noc) w dniu podania schłodzoną masą smaruję
wafelkidolną warstwę przekładam
konfiturą truskawkową, a resztę masą
kokosowąsmarować stronę
wafli z głębszymi rowkamikroję i od razu można podawać
Smacznego!!!
wafle;