Wykonanie
Składniki
Biszkopt:7 jaj, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej tortowej2/3 szklanki gorzkiego
kakao50 g
gorzkiej czekoladyNasączenie:1 i 1/2 szklanki mocnej zaparzonej czarnej
herbaty, ostudzonej1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soku z cytrynyPrzełożenie: 4
banany*Krem budyniowy:1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki budyniu (proszku) o smaku
bananowym - 1 opakowanie 60 g (lub
śmietankowym lub
mąki ziemniaczanej)5
żółtek500 ml
mleka150 g
masłaWierzch i boki:400 - 600 g
śmietany kremowej 36%, bardzo zimnej2 łyżki
cukru135 g
ciastek czekoladowych z
białym kremem (typu Oreo lub Neo)* plasterki
bananów można skropić
sokiem z cytryny aby szybko nie ściemniały.Przygotowanie
Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać.
Kakao wymieszać z
mąką i posiekaną na kawałeczki
czekoladą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 minuty aż się spienią. Zwiększyć obroty i dalej ubijać stopniowo dodając po łyżce
cukier. Po ostatniej porcji
cukru ubijać
białka jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po jednym
żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia bardzo dokładnie ubije się już z
białkami). Ubijać długo i starannie aby otrzymać puszysty
biszkopt.Dodać
kakao z
mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko miksować na minimalnych obrotach miksera po każdej partii, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Po każdym krótkim miksowaniu szpatułką delikatnie przemieszać masę zbierając ją z samego dna miski. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie
biszkopt. Przygotowanie
biszkoptu można zobaczyć na filmie do
Tortu Stracciatella. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć
biszkopt z piekarnika i energicznie odstawić go na blat. Ostudzić. Można przygotować wcześniej i pod przykryciem przechować np. do następnego dnia.Krem budyniowy: najpierw ugotować
budyń : do rondelka wsypać
cukier i proszek budyniowy, dodać
żółtka i wymieszać. Wlewać stopniowo
mleko jednocześnie mieszając. Podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie
budyń, w międzyczasie mieszać łyżką lub energicznie rózgą (szczególnie pod koniec gdy masa zacznie gęstnieć i będzie chciała zbijać się w grudki). Gdy
budyń będzie już gotowy (gęsty) zagotować go, na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, jednocześnie uważać aby masa nie przywierała do dna - czyli gotujemy jak standardowy
budyń . Masę wyłożyć do plastikowej lub szklanej miski (aby nie metalowej), na wierzch masy położyć folię spożywczą i dokładnie ostudzić (np. na balkonie lub w innym zimnym miejscu).
Masło wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę i zostawić na około godzinę aby nieco zmiękło. Włożyć je do miski i miksować przez około 5 minut aż nabierze puszystości. Dodawać po łyżce ostudzony
budyń miksując za każdym razem na gładką masę (nie powinna być rzadka).Zaparzyć mocną
herbatę, dodać
cukier i
cytrynę, dokładnie ostudzić.
Biszkopt pokroić na 3 blaty. Na paterze ułożyć dolny blat
tortu, skropić 1/2 szklanki ostudzonej
herbaty i rozsmarować 1/4 masy budyniowej, ułożyć plasterki
banana jeden obok drugiego, posmarować je 1/4 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem
biszkoptu i powtórzyć z 1/2 szklanki nasączenia i resztą masy budyniowej oraz
bananów. Przykryć ostatnim
biszkoptem, nasączyć go resztą
herbaty.Wierzch i boki: w zimnej misce ubić zimną
śmietankę na sztywną pianę z dodatkiem
cukru. Posmarować wierzch i boki
tortu. Całe
ciastka (razem z kremem) włożyć do miski i pokruszyć tłuczkiem. Obłożyć boki
tortu wysypując
ciastka na dłoń i przykładając ją do
boków tortu. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Można udekorować plasterkami
banana i kawałkiem
ciastka.