Wykonanie
Tym
ciastem witałam Nowy Rok.Puszysty
biszkopt, przełożony masą budyniową z
likierem bananowym i wiórkami kokosowymi,a całość oprószona delikatną, chrupiącą
bezą.Ciasto, które nie powinno przysporzyć żadnych kłopotów w przygotowaniu,a jeśli zrezygnujemy z
bezy na rzecz kupnych bezików,będzie łatwo, lekko i przyjemnie, a na dodatek pysznie...;)Polecam na rozpustny karnawał!
Składniki: (na formę o wym. 20 x 30cm)
biszkopt5 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejmasa250 g miękkiego
masła3
żółtka3/4 szklanki
cukru700 ml
mleka2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
likieru bananowego (użyłam takiego z Lidla)200 g wiórek
kokosowychbeza ( można zastąpić gotowymi bezikami)3
białka150g drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżki budyniu
bananowego1 łyżeczka
soku z cytrynySposób wykonania:
BiszkoptBiałka ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać
cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać
żółtka. Krótko zmiksować. Na koniec przesiać
mąki. Całość wymieszać delikatnie szpatułką.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut, do tzw suchego patyczka.Masa
Żółtka, szklankę
mleka i obie
mąki dobrze wymieszać. Pozostałe
mleko i
cukier zagotować. Do gotującego
mleka wlać mieszankę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany
budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać przestygnięty
budyń. Gdy masa będzie gładka powoli wlewać
likier. Na koniec dodać wiórki i wymieszać.
BezaW tym cieście można zastąpić
bezę gotowymi bezikami, ale ja chciałam wykorzystać
białka, które pozostają z masy i upiekłam
bezę. Do
bezy dodałam też odrobinę budyniu
bananowego, co ma dodatkowo podkreślić
bananowy smak ciasta.
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozpuszczony dodać
sok z cytryny i
budyń. Delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować dno blaszki w której piekł się
biszkopt. Wylać
białka i rozprowadzić na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120 C ok 90 minut.
Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy placek skropić
likierem. Odłożyć 5 łyżek masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na
biszkopcie. Przykryć drugim plackiem, skropić
likierem i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnim plackiem, skropić
likierem i rozsmarować odłożoną masą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe ciasto udekorować pokruszona
bezą.Smacznego :)