ßßß
Składniki: (na formę o wym. 20 x 30cm)biszkopt5 jaj3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejmasa250 g miękkiego masła3 żółtka3/4 szklanki cukru700 ml mleka2 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki likieru bananowego (użyłam takiego z Lidla)200 g wiórek kokosowychbeza ( można zastąpić gotowymi bezikami)3 białka150g drobnego cukru do wypieków1/2 łyżki budyniu bananowego1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:BiszkoptBiałka ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać żółtka. Krótko zmiksować. Na koniec przesiać mąki. Całość wymieszać delikatnie szpatułką.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut, do tzw suchego patyczka.MasaŻółtka, szklankę mleka i obie mąki dobrze wymieszać. Pozostałe mleko i cukier zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszankę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać przestygnięty budyń. Gdy masa będzie gładka powoli wlewać likier. Na koniec dodać wiórki i wymieszać.BezaW tym cieście można zastąpić bezę gotowymi bezikami, ale ja chciałam wykorzystać białka, które pozostają z masy i upiekłam bezę. Do bezy dodałam też odrobinę budyniu bananowego, co ma dodatkowo podkreślić bananowy smak ciasta.Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać sok z cytryny i budyń. Delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować dno blaszki w której piekł się biszkopt. Wylać białka i rozprowadzić na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120 C ok 90 minut.Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy placek skropić likierem. Odłożyć 5 łyżek masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim plackiem, skropić likierem i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnim plackiem, skropić likierem i rozsmarować odłożoną masą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe ciasto udekorować pokruszona bezą.Smacznego :)