Wykonanie
SkładnikiSpód:100 g podłużnych
biszkoptów150 ml mocnej zaparzonej
kawy, ostudzonej4 łyżki
likieru amaretto (lub 3 łyżki
cukru i 1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego)50 g ciemnej
czekolady2 łyżki
kakaoMasa:4
żółtka + 1 całe
jajko (ogrzane w temp. pokojowej)1 i 1/4 szklanki
cukru pudru500 g
serka mascarpone200 ml
śmietanki kremówki 30%250 g zmielonego
twarogu sernikowego2 łyżki stołowe
żelatyny3 łyżki
wody + ok. 1/3 szklanki
mlekaDo dekoracji:
kakaonp. świeże
truskawkiPrzygotowanieSpód: Przygotować szczelną tortownicę o średnicy ok. 23 - 24 cm z odpinaną obręczą.
Biszkopty maczać w mieszance ostudzonej
kawy i
likieru amaretto, układać na dnie tortownicy, jeśli pozostanie nam
kawy wówczas skropić nią
biszkopty. Posypać tartą
czekoladą a następnie
kakao (przez sitko). Przed wyłożeniem masy spód ma być ostudzony.Masa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami
wody i odstawić na około 10 minut do namoczenia. Następnie dodać do niej gorące
mleko i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby trochę podgrzać, ale nie zagotowując. Następnie ostudzić.
Żółtka i całe
jajko ubić z 1/2 szklanki
cukru pudru na puszystą masę. Do drugiej miski włożyć
mascarpone, wlać kremówkę, dodać resztę
cukru pudru i ubić na gęsty krem, dodać
twaróg sernikowy i zmiksować do połączenia się składników. Wymieszać z ubitymi
żółtkami a następnie z
żelatyną, najlepiej zrobić to w sposób podany poniżej:Masę
serową umieścić w kąpieli
wodnej (na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody) i podgrzewać delikatnie mieszając masę. Dodać kilka łyżek masy do
żelatyny za każdym razem mieszając, w końcu wlać
żelatynę do masy i mieszać aż się równomiernie rozprowadzi. Gdyby rozbiły się grudki, należy masę dalej podgrzewać delikatnie mieszając aż
żelatyna się rozpuści.Masę wyłożyć na
spod z
biszkoptów (najlepiej za pomocą łyżki stołowej lub łyżki wazowej, aby nie naruszyć
spodu). Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około minimum 3 godziny.Przed podaniem posypać
kakao przez sitko i udekorować
truskawkami.