Wykonanie
Doskonały sernik bez pieczenia o smaku tiramisu. Jeśli jesteś fanem tiramisu, nie zawiedziesz się. Przygotowany z
mascarpone i
śmietanki kremowej, na spodzie
biszkoptowo -
kawowym i tak samo wykończony. Z dodatkiem
amaretto i oprószony
kakao. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak smakował mi sernik na zimno. A i pracy przy nim niedużo, nie zdążycie się zmachać podczas upałów ;-).Składniki na spód:150 g
biszkoptów (ilość będzie zależała od firmy, lżejszych
biszkoptów potrzebujemy mniej)250 - 280 ml zaparzonej mocnej
kawy80 ml
likieru amarettoKawę wymieszać z
likierem i wystudzić.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód,
boków niczym nie smarować.
Biszkopty namoczyć w mieszance kawowej i układać na dnie tortownicy, jeden przy drugim.Powinniśmy zużyć połowę
biszkoptów i mieszanki - resztę pozostawiamy na wierzch sernika.Składniki na masę
serową:1 szklanka
jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej250 g
mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej3/4 szklanki i 2 łyżki
cukru pudru*1 łyżeczka naturalnej
kawy, zmielonej1 łyżka
likieru Amaretto1 szklanka (250 ml)
śmietany kremówki 36%, schłodzonej10 g
żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki
żelatyny + 50 ml
wodyW misie miksera umieścić
jogurt grecki,
serek mascarpone,
cukier puder,
likier i
kawę. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą
serową.Na spód
biszkoptowy wyłożyć masę
serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce do momentu stężenia sernika.Po stężeniu sernika wykonać
biszkoptowy wierzch - identycznie jak spód.Ponadto:
kakao, do oprószeniaPrzed podaniem sernik oprószyć
kakao.Przechowywać w lodówce.*
Cukru dodajemy do smaku.
Kawa powoduje, że sernik nie jest za słodki.Smacznego :-).