ßßß
Doskonały sernik bez pieczenia o smaku tiramisu. Jeśli jesteś fanem tiramisu, nie zawiedziesz się. Przygotowany z mascarpone i śmietanki kremowej, na spodzie biszkoptowo - kawowym i tak samo wykończony. Z dodatkiem amaretto i oprószony kakao. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak smakował mi sernik na zimno. A i pracy przy nim niedużo, nie zdążycie się zmachać podczas upałów ;-).Składniki na spód:150 g biszkoptów (ilość będzie zależała od firmy, lżejszych biszkoptów potrzebujemy mniej)250 - 280 ml zaparzonej mocnej kawy80 ml likieru amarettoKawę wymieszać z likierem i wystudzić.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Biszkopty namoczyć w mieszance kawowej i układać na dnie tortownicy, jeden przy drugim.Powinniśmy zużyć połowę biszkoptów i mieszanki - resztę pozostawiamy na wierzch sernika.Składniki na masę serową:1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej3/4 szklanki i 2 łyżki cukru pudru*1 łyżeczka naturalnej kawy, zmielonej1 łyżka likieru Amaretto1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 36%, schłodzonej10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wodyW misie miksera umieścić jogurt grecki, serek mascarpone, cukier puder, likier i kawę. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.Na spód biszkoptowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce do momentu stężenia sernika.Po stężeniu sernika wykonać biszkoptowy wierzch - identycznie jak spód.Ponadto:kakao, do oprószeniaPrzed podaniem sernik oprószyć kakao.Przechowywać w lodówce.* Cukru dodajemy do smaku. Kawa powoduje, że sernik nie jest za słodki.Smacznego :-).