Wykonanie
Tirami’su - podnieś mnie na duchu, tak można by przetłumaczyć nazwę tego popularnego włoskiego deseru.Przepis dedykuję wszystkim znajomym i nieznajomym czytelnikom mojego bloga. Patrzcie z optymizmem na to co niesie nam rok 2012, a kawałek tiramisu niech zawsze będzie pod ręką ,na wszelki wypadek!Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach.500 g
serka mascarpone20 dag
cukru4
jajka1 szkl. mocnej
kawy Jacobs½ szkl
Amaretto5 łyżek
ajerkoniaku lub innego
likieru30 dag
biszkoptów1 łyżka
kawy lub
kakao lub
czekolady do posypania
Żółtka utrzeć z
cukrem i wymieszać z
mascarpone i
ajerkoniakiem.Ubić
białka, dodać do
serka.Do
kawy dodać
Amaretto, maczać
biszkopty i układać w naczyniu o wysokim brzegu.Na
biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone
biszkopty i przykryć resztą kremu.Posypać
kakao,
kawą lub
czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Druga wersja bez
jajek, szybsza.500g
mascarpone500ml
śmietany kremówki5 łyżek
cukru pudru1 szkl
kawy½ szkl.
Amaretto5 łyżek
ajerkoniaku30 dag
biszkoptów1 łyżka
kawy Jacobs
Mascarpone wymieszać z
ajerkoniakiem. Dodać ubitą
śmietanę z
cukrem, wymieszać.Do
kawy wlać
Amaretto maczać
biszkopty(za pomocą dużej pęsety) i układać w naczyniu.Nałożyć krem ,
biszkopty, krem i posypać
kawą. Dobrze schłodzić.
Buon appetito.