Wykonanie
SkładnikiSpód:225 g
mąkiszczypta
soli3 łyżki gorzkiego
kakao50 g
cukru pudru1 łyżka
cukru wanilinowego160 g
masła, zimnego1
jajkoKrem czekoladowy:150 g ciemnej
czekolady300 ml
śmietanki kremówki 30%180 g
masła, miękkiego4
jajka (L), w temp. pokojowej300 g
cukru4 łyżki gorzkiego
kakaoDekoracja:
bita śmietana (250 ml ubitej schłodzonej
kremówki 30%)wiórki z
czekoladyopcjonalnie, w sezonie - świeże
jeżyny lub
maliny lub
borówki amerykańskie lub
owoce mieszanePrzygotowaniePrzygotować formę na pie o średnicy dna 21 cm lub formę na tartę o średnicy 24 cm lub zwykłą tortownicę o średnicy około 24 - 25 cm. Formę posmarować
masłem.Spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
kakao,
cukier i
cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne
masło, rozcierać palcami lub miksować mieszadłem miksera planetarnego lub siekać składniki na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta, następnie dodać
jajko i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w jednolitą kulę (nie zagniatać zbyt długo). Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na duży placek o grubości 4 mm - najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanymi
mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść ciasto do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno oraz boki formy
ciastem (może pozostać nam trochę ciasta). Ciasto na dnie podziurkować widelcem. Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.Ciasto zakryć folią aluminiową (dno i boki), na dno wysypać obciążenie np.
suchą fasolę lub
ryż (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem czekoladowy:Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, wlać
śmietankę i podgrzewając na wolnym ogniu roztopić. Ostudzić (może być lekko ciepła w momencie dodawania do reszty składników).
Masło utrzeć z
cukrem i
kakao (około 8 minut) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym
jajku, cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z roztopioną w
śmietance czekoladą.Masę wylać na kruchy spód i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut, aż masa zastygnie (przez pęknięcia będzie widać, że masa w środku jest wilgotna, ale nie płynna). Zesztywnieje dodatkowo po ostudzeniu.Tak przygotowaną tartę należy dokładnie ostudzić przed nałożeniem
bitej śmietany. Można trzymać przez noc na blacie w kuchni lub wstawić na noc do lodówki i udekorować następnego dnia przed podaniem (
bita śmietana, wiórki z
czekolady,
owoce).WskazówkiPrzygotowanie tarty możemy rozłożyć w czasie, np. spód i/lub wypełnienie upiec dzień wcześniej. Można zrobić ją na spodzie z pokruszonych
ciasteczek.
Tarta jest dość sycąca i "treściwa", kroimy ją zatem na małe porcje.