ßßß Cookit - przepis na Mississippi Mud Pie

Mississippi Mud Pie

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
225 g mąki
szczypta soli
3 łyżki gorzkiego kakao
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
160 g masła, zimnego
1 jajko
Krem czekoladowy:
150 g ciemnej czekolady
300 ml śmietanki kremówki 30%
180 g masła, miękkiego
4 jajka (L), w temp. pokojowej
300 g cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
Dekoracja:
bita śmietana (250 ml ubitej schłodzonej kremówki 30%)
wiórki z czekolady
opcjonalnie, w sezonie - świeże jeżyny lub maliny lub borówki amerykańskie lub owoce mieszane
Przygotowanie
Przygotować formę na pie o średnicy dna 21 cm lub formę na tartę o średnicy 24 cm lub zwykłą tortownicę o średnicy około 24 - 25 cm. Formę posmarować masłem.
Spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami lub miksować mieszadłem miksera planetarnego lub siekać składniki na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta, następnie dodać jajko i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w jednolitą kulę (nie zagniatać zbyt długo). Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na duży placek o grubości 4 mm - najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanymi mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść ciasto do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno oraz boki formy ciastem (może pozostać nam trochę ciasta). Ciasto na dnie podziurkować widelcem. Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.
Ciasto zakryć folią aluminiową (dno i boki), na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę lub ryż (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem czekoladowy:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i podgrzewając na wolnym ogniu roztopić. Ostudzić (może być lekko ciepła w momencie dodawania do reszty składników).
Masło utrzeć z cukrem i kakao (około 8 minut) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z roztopioną w śmietance czekoladą.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut, aż masa zastygnie (przez pęknięcia będzie widać, że masa w środku jest wilgotna, ale nie płynna). Zesztywnieje dodatkowo po ostudzeniu.
Tak przygotowaną tartę należy dokładnie ostudzić przed nałożeniem bitej śmietany. Można trzymać przez noc na blacie w kuchni lub wstawić na noc do lodówki i udekorować następnego dnia przed podaniem (bita śmietana, wiórki z czekolady, owoce).
Wskazówki
Przygotowanie tarty możemy rozłożyć w czasie, np. spód i/lub wypełnienie upiec dzień wcześniej. Można zrobić ją na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Tarta jest dość sycąca i "treściwa", kroimy ją zatem na małe porcje.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/mississippi_mud_pie/przepis.html