Wykonanie
Sezon na
maliny w moim ogrodzie trwa nadal. I to jest bardzo optymistyczne, wszak
maliny to przecież pyszne, aromatyczne
owoce. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno placek z
malinami. Jest to ciasto ucierane, piaskowe z zatopionymi kropelkami czekoladowymi, które dodają nie tylko smaku i aromatu, ale również efektownego wyglądu. Wierzch ciasta wzbogacony jest dość gęsto usypanymi
malinami, które podczas pieczenia leciutko zapadają się w głąb ciasta, ale są widoczne i tworzą charakterystyczne dołeczki. Po posypaniu
cukrem pudrem ciasto bardzo apetycznie prezentuje się na
stole.Przepis pochodzi z wydania specjalnego
Tiny "Smacznego" nr 5/2005.
Składniki ( na formę o wym. 28 x 40 cm):500g
malin250 g
masła200g
cukru1 torebka
cukru wanilinowego (16g)szczypta
soliotarta skórka z 1
cytryny5
jajek500g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenianiepełna szklanka
śmietany kremówki100 - 150 g kropelek
czekoladowych do wypieków
cukier puder do posypaniaWykonanie :
Maliny przebieramy i jeżeli jest taka konieczność płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Masło ucieramy na kremową masę z
cukrem,
cukrem wanilinowym, szczyptą
soli i otartą
skórką cytrynową. Kolejno wbijamy
jajka, nie przerywając ucierania.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy na przemian ze
śmietaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ²⁄³ kropelek
czekoladowych do wypieków, ostrożnie mieszamy.Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch gładko wyrównujemy, posypujemy pozostałymi kropelkami czekoladowymi i
malinami.Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Polecam również :W kuchni na wesoło :- Kelner, proszę spytać kucharza o przepis na ten sos.- Taki dobry?- Nie, tylko szukam porządnego kleju do tapet.