Wykonanie
Moja mama zawsze w niedzielę rano robiła nam omlety. Takie puszyste, mięsiste, lekkie jak chmurka.
Potem grubo smarowała je domową
konfiturą i takie pyszne, pachnące, aromatyczne wędrowały na
stole. Do tego obowiązkowo była
kawa mleczna, którą uwielbiam do dziś. Co prawda
kawę inke zastąpiłam zwykłą
kawą rozpuszczalną, ale smak pozostał. I łezka kręci mi się w oku za każdym razem jak przyrządzam ten zestaw.Dziś sentymentalnie, i chociaż mamy poniedziałek (a nie niedzielę, jak zgodnie z tradycja być powinno) na moim
śnieadaniowym stole zagościł pyszny omlet chmurka, w akompaniamencie
bitej śmietany,
cynamonu i malinowej, domowej
konfitury.Hmmm, pycha!
Skład:3
jajka1 łyżka
mąki1 łyżka
cukru1 łyżeczka klarowanego
masłaszczypta
solidodatki:
bita śmietanaulubiona
konfitura (ja użyłam malinowej)
cukier pudersos
czekoladowysyrop klonowy lub ulubione świeże
owoce sezonoweA jak robimy:1.
Żółtka oddzielamy od
białek. Ucieramy je z
mąką i
cukrem na gładką masę (ja robię to mikserem, można ręcznie).2.
Białka i szczyptę
soli ubijamy na sztywną pianę.3. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Rozpuszczamy na niej 1 łyżeczkę klarowanego
masła.4. Masę
białkową bardzo delikatnie mieszamy z masą z
żółtek. Mieszamy zaledwie kilka
razy, aby nie utracić puszystości całej konsystencji. Całość wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony po około 3-4 minuty.5. Podajemy z ulubionym dodatkiem.
Sos
czekoladowy możemy przyrządzić w bardzo prosty sposób. Wystarczy rozpuścić
czekoladę (ciemną,
mleczną lub mieszankę) w podgrzanej
śmietance kremówce do czasu uzyskania aksamitnego sosu. Ja używam go jako polewę do naleśników, jest po prostu obłędny! Dziś posawiłam jednak na maminą tradycję:)Smacznego!H.