Wykonanie
Kolejny zakład przegrany, kolejny wypiek obiecany. I jest: pysznościowy, poczwórnie
czekoladowy potwór zamknięty w słoiku. Jest ciasto
czekoladowe,
budyń czekoladowy,
śmietana czekoladowa i sama pokruszona
czekolada. Każda warstwa oddzielnie jest świetna, a w połączeniu – wprost genialne ;)SŁOIK POCZWÓRNIE
CZEKOLADOWYSkładniki (na 2 duże słoiki, choć polecam użyć 4 mniejszych):25g niesłodzonego
kakao135g
cukru2
jajka50g
mąki 60g
masłaszczypta
soliDodatkowo:Opakowanie budyniu
czekoladowego2 czubate łyżki
cukru400ml
mlekaI jeszcze (na
krem czekoladowy):400g kremówki2 łyżki
mleka w proszku2 łyżki
cukru pudruŁyżka
kakaoPonadto:200g
bitej śmietany100g
mlecznej czekoladyMasło rozpuścić i lekko ostudzić. Następnie wymieszać z
cukrem i
kakao. Do masy dodawać kolejno po jednym
jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Na sam koniec przesiać
mąkę z
solą. Wstawić do zimnego piekarnika (inaczej słoiki mogą popękać), następnie rozgrzać go do 180°C i piec przez około 30 minut (zależnie od tego, jak szybko nagrzewa się piekarnik). Ostrożnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić.
Śmietanę ubić z
mlekiem,
kakao i
cukrem pudrem.Na ciasto w słoiku wyłożyć krem budyniowy, posypać posiekaną
czekoladą, na to wyłożyć
krem czekoladowy, następnie udekorować bitą śmi etaną i posypać resztą siekanej
czekolady. Ochłodzić w l odówce.
Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić.
Śmietanę lekko ubić, dodać przesiane
mleko,
cukier i
kakao ubijając.Na ciasto w słoiku wyłożyć krem budyniowy, posypać posiekaną
czekoladą, na to wyłożyć
krem czekoladowy, następnie udekorować
bitą śmietaną i posypać resztą siekanej
czekolady. Ochłodzić w lodówce.