ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

nazwa

Wykonanie

Składniki
400 g gorzkiej czekolady
4 łyżki brandy lub rumu (niekoniecznie)
4 jajka
120 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
4 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
Sos karmelowy:
125 g masła
125 g brązowego cukru
250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
oraz: 1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych oraz szczypta płatków soli morskiej
Przygotowanie
Przygotować sos karmelowy: do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos nieco stężał.
Ciasto czekoladowe bez mąki : Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić i wymieszać z alkoholem, jeśli go używamy. Ostudzić.
Jajka wbić do miski i dodać drobny cukier. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i ubijać mikserem przez około 3 minuty, aż masa nieco się ogrzeje. Zdjąć miskę z garnka i ubijać masę przez kolejne 7 minut, aż będzie bardzo gęsta i puszysta.
W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę śmietankę kremówkę razem z 4 łyżkami drobnego cukru.
Ubite jajka połączyć delikatnie z roztopioną czekoladą (uważając, aby nie zmniejszyć za bardzo objętości piany). Następnie połączyć równie delikatnie z ubitą śmietaną.
Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Ostudzić. Polać polewą i posypać orzeszkami oraz płatkami soli morksiej.
Wskazówki
Aby sos karmelowy był bardziej gęsty wystarczy schłodzić go w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe_bez_maki/przepis.html