Wykonanie
Składniki400 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
brandy lub
rumu (niekoniecznie)4
jajka120 g drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru3/4 szklanki
śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)4 łyżki drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudruSos karmelowy:125 g
masła125 g
brązowego cukru250 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30%oraz: 1 szklanka prażonych
solonych orzeszków ziemnych oraz szczypta
płatków soli morskiejPrzygotowaniePrzygotować
sos karmelowy: do rondelka włożyć
masło, wsypać
cukier i wlać
śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos nieco stężał.Ciasto
czekoladowe bez
mąki : Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę roztopić i wymieszać z
alkoholem, jeśli go używamy. Ostudzić.
Jajka wbić do miski i dodać drobny
cukier. Miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody i ubijać mikserem przez około 3 minuty, aż masa nieco się ogrzeje. Zdjąć miskę z garnka i ubijać masę przez kolejne 7 minut, aż będzie bardzo gęsta i puszysta.W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę
śmietankę kremówkę razem z 4 łyżkami drobnego
cukru.Ubite
jajka połączyć delikatnie z roztopioną
czekoladą (uważając, aby nie zmniejszyć za bardzo objętości piany). Następnie połączyć równie delikatnie z ubitą
śmietaną.Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Ostudzić. Polać polewą i posypać orzeszkami oraz
płatkami soli morksiej.WskazówkiAby
sos karmelowy był bardziej gęsty wystarczy schłodzić go w lodówce.