ßßß Cookit - przepis na Ekstraczekoladowy torcik serowy

Ekstraczekoladowy torcik serowy

nazwa

Wykonanie

Myślałam o serniku, bo już bardzo dawno żadnego nie piekłam.
Wpadła mi pod rękę książka "Czekoladowy świat" wyd. Bellona, a w niej wcześniej już upatrzony przeze mnie przepis na torcik (sernik?) na bazie czekolady i mascarpone. Taka niewielka (bardzo lubię ciasta niewielkie, stąd z reguły zmniejszam ilość podanych składników) słodkość do niedzielnej kawy. Chociaż właściwie to wyszła słodkość kolacyjna, bo zabrałam się za nią późnym popołudniem;)
Spód:
120 g digestive - w oryginale herbatniki grahamowe
50 g stopionego masła
dodałam poza przepisem: 30 g zmielonych orzechów + 20 g zmielonych czipsów bananowych (zakupione czipsy okazały się tak twarde, że pozostało mi tylko je przemielić i dosypywać do różnych kulinarnych wyrobów)
Nadzienie:
110 g gorzkiej czekolady - w oryginale deserowa
50 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka rumu - w oryginale brandy
250 g serka mascarpone - w oryginale ciut mniej, ale dałam całe pudełeczko
2 duże jajka
ok. 70 g brązowego cukru
Na wierzch:
250 g śmietany kremówki
kakao do posypania
Jako formę do tego torcika zalecono głęboką formę do tarty; ponieważ moja jest płytka, więc wykorzystałam okrągłą foremkę o śr. 20 cm i wyłożyłam ją folią, aby móc wyjąć ciacho bez problemu.
Spód zrobiłam tradycyjnie miksując wszystkie składniki i wgniatając powstały ciasteczkowy piasek w dno foremki.
Forma powędrowała do lodówki, a ja nastawiłam piekarnik na 180 0 C i przystąpiłam do wyprodukowania nadzienia.
Rozpuściłam na parze połamaną czekoladę z dodatkiem rumu, masła oraz kakao. Odstawiłam do przestudzenia, po czym wymieszałam z serkiem na jednolitą masę. Ubiłam jajka z cukrem - ok. 10 min. - i dodałam je do masy czekoladowej dokładnie mieszając. Całość przełożyłam na ciasteczkowy spód i piekłam 35 min.
Ciacho pięknie urosło (stąd potrzebna wyższa foremka) i równie pięknie popękało.
Po chwili bardzo widowiskowo się zapadło;)
Po przestudzeniu zapadnięty środek wypełniłam ubitą śmietaną i posypałam kakao.
Jest pyyyyszne, lekkie jak mgiełka:)
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/05/ekstraczekoladowy-torcik-serowy.html