Wykonanie
Ciasto, które zawiera 400 gram
czekolady nie może być złe. Mocno
czekoladowe. Mocno uzależniające. Od początku do końca genialne. Wilgotny, zbity, ale miękki spód. Krem z
gorzkiej czekolady, bez dodatku
cukru, za to z
rumem i
migdałami. I na zakończenie delikatny, słodki
mus czekoladowy.SkładnikiSpód:
masło, 150 gram
gorzka czekolada, 150 gram
jajka, 5 dużych
kakao, 1 łyżkadrobny
cukier do wypieków, 175 gram
Krem czekoladowy:
gorzka czekolada, 180 gram
śmietana kremówka (30%), 200 mililitrówbrązowy
rum, 6 łyżek
kakao, 1 łyżka
żelatyna, 1 łyżeczkawrzątek, 1 łyżka
migdały, 20 gram
Mus czekoladowy:
masło, 70 gram
gorzka czekolada, 70 gram
jajka, 2 duże
kakao, 2 łyżeczkibrązowy
rum, 5 łyżek
brązowy cukier, 70 gram
żelatyna, 1 i 1/2 łyżeczkiwrzątek, 1 łyżkaSposób przygotowaniaSpód:
masło rozpuścić z
czekoladą w kąpieli
wodnej. Ostudzić.
Żółtka połączyć z
kakao.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich
cukier.
Masło i
czekoladę wymieszać z
kakao i
żółtkami. Dodać pianę z
białek i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej
masłem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać powierzchnię, odcinając nożem wyższe boki.Krem:
czekoladę ze
śmietaną rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać
rum i
kakao. Dokładnie wymieszać. Połączyć z
żelatyną rozpuszczoną we wrzątku (
żelatyna nie może
mieć grudek i musi być lekko przestudzona, ale jeszcze płynna). Dodać grubo posiekane
migdały. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na godzinę.Mus:
czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej. Masę połączyć z
żółtkami wymieszanym z
kakao i
rumem.
Białka ubić na sztywno. Dodać
cukier i miksować, aż piana
zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić i połączyć z masą
czekoladową.
Białka dodać do
czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.where can buy priligy in singapore