ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-rumowe - Buszująca w kuchni

Ciasto czekoladowo-rumowe - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które zawiera 400 gram czekolady nie może być złe. Mocno czekoladowe. Mocno uzależniające. Od początku do końca genialne. Wilgotny, zbity, ale miękki spód. Krem z gorzkiej czekolady, bez dodatku cukru, za to z rumem i migdałami. I na zakończenie delikatny, słodki mus czekoladowy.
Składniki
Spód:
masło, 150 gram
gorzka czekolada, 150 gram
jajka, 5 dużych
kakao, 1 łyżka
drobny cukier do wypieków, 175 gram
Krem czekoladowy:
gorzka czekolada, 180 gram
śmietana kremówka (30%), 200 mililitrów
brązowy rum, 6 łyżek
kakao, 1 łyżka
żelatyna, 1 łyżeczka
wrzątek, 1 łyżka
migdały, 20 gram
Mus czekoladowy:
masło, 70 gram
gorzka czekolada, 70 gram
jajka, 2 duże
kakao, 2 łyżeczki
brązowy rum, 5 łyżek
brązowy cukier, 70 gram
żelatyna, 1 i 1/2 łyżeczki
wrzątek, 1 łyżka
Sposób przygotowania
Spód: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier. Masło i czekoladę wymieszać z kakao i żółtkami. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać powierzchnię, odcinając nożem wyższe boki.
Krem: czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rum i kakao. Dokładnie wymieszać. Połączyć z żelatyną rozpuszczoną we wrzątku (żelatyna nie może mieć grudek i musi być lekko przestudzona, ale jeszcze płynna). Dodać grubo posiekane migdały. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na godzinę.
Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao i rumem. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić i połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
where can buy priligy in singapore
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/ciasto-czekoladowo-rumowe