ßßß Cookit - przepis na Mały murzynek

Mały murzynek

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 80 gramów
cukier 80 gramów
jajka 4 sztuk
migdały mielone 70 gramów
laska wanili 1 sztuk
czekolada gorzka 80 gramów
śmietana kremówka 200 mililitrów
Wykonanie:
Masło utrzeć z 60g cukru na puch, dodając stopniowo po żółtku. Dodać mielone migdały i rdzeń z laski wanilii. Roztopić czekoladę i dodać do masy maślanej. Dobrze wszystko utrzeć. Na końcu dodać ubite na sztywno z pozostałym cukrem białka i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masłem wysmarować 4 foremki(filiżanki) o poj. 250ml. Obsypać cukrem i napełnić masą do wysokości 2/3. Filiżanki ustawić w kwadratowej formie wypełnionej wodą i piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Gotowe murzynki wyłożyć na talerzyki deserowe. Przybrać ubitą na sztywno śmietaną i ewentualnie wisienką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5147/Maly-murzynek