ßßß
Dziś obiecany przepis na Brownie. Ciasto, które robi się bardzo szybko i... którego nie da się zepsuć:)Obłędnie czekoladowe, wilgotne i sycące.Składniki:3 gorzkie czekolady1 mleczna czekolada1 kostka masła1/2 szklanki cukru3 jajka5-6 łyżek mąkiśmietanka 30%cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliiW rondelku rozpuścić masło i dwie gorzkie czekolady. Odstawić do przestudzenia.Trzecią czekoladę posiekać nożem na małe kawałki.Jajka utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać cukier i nadal powoli ucierać. Wlać przestudzone masło z czekoladą. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Powoli dodawać mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę śmietanki 30%. Wsypać posiekaną w kawałki czekoladę. Zamieszać łyżką. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby dało się bez problemu wlać do blachy do pieczenia.Blaszkę (nie za dużą! ja użyłam najmniejszej prostokątnej jaką mam) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 min.Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem 3-4 łyżek śmietanki 30%. Możemy dodać cukier z wanilią lub waniliowy ekstrakt. Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście.Odstawiamy, aż polewa trochę stężeje.A gdzie czekolada smakuje najlepiej?:)