ßßß


2 jaja4 łyżki cukru1 łyżka cukru z wanilią50 gramów gorzkiej czekolady2 duże banany (mocno dojrzałe)4 kopiaste łyżki mąki (optymalnie tortowej)4 kopiaste łyżki masła ewentualnie margarynypolewa:100 gramów gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki śmietanki kremówki 30%1 duży bananW rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy połamaną czekoladę, nie dopuszczając do zagotowania roztapiamy ją energicznie mieszając i co jakiś czas zestawiając z ognia.Kiedy masa będzie jednorodna wrzucamy pokrojonego na plasterki jednego banana, zasypujemy cukrami i podgrzewamy około 3 minut (zagotowując).Masę schładzamy do temperatury pokojowej.
Jaja całe ubijamy na piankę, dodajemy mąkę, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Dodajemy masę czekoladowo - bananową, miksujemy na średnich obrotach. Drugiego banana kroimy w plasterki, wrzucamy do masy i mieszamy łyżką.
Tortownicę o średnicy 18 cm lub żaroodporne naczynka smarujemy masłem, posypujemy mąką, przelewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (ważne), wkładamy deser i zapiekamy około 35 minut (w przypadku tortownicy) i około 25 minut (w przypadku mniejszych naczyń) - funkcja pieczenia góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.Deser jest gotowy wtedy, gdy wsadzony w niego patyczek po wyjęciu jest suchy.
Po wyjęciu boki deseru obkrawamy od foremki ostrym nożem. Ciepłe ciasto pokrywamy plasterkami ostatniego banana i polewą przygotowaną z czekolady i śmietanki roztopionych w kąpieli wodnej.UWAGA: Ciepłe ciasto kroimy najlepiej nożem z ząbkami, ja pokroiłam zwykłym i lekko je w ten sposób zmiażdżyłam.