ßßß Cookit - przepis na Migdałowe brownie z malinami

Migdałowe brownie z malinami

nazwa

Wykonanie

Brownie z malinami i zmielonymi migdałami, które zastępują większość mąki pszennej. Bajka, nie brownie! Przygotujcie te teraz, w sezonie na maliny, choć ciasto uda się także zimą z owocami mrożonymi. Kiedy czujecie, że ogarnia Was głód na czekoladę, nie ma lepszego ciasta ;-). A dla odmiany możecie upiec sernikobrownie z malinami .
Uprzedzając Wasze zapytania - tak, można upiec brownie tylko z dodatkiem migdałów, ale jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej polecam ten niewielki dodatek mąki, który naprawdę robi różnicę!
Składniki:
240 g gorzkiej czekolady, posiekanej
100 g masła
3 duże jajka
170 g drobnego cukru do wypieków
80 g zmielonych migdałów
30 g mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g malin, świeżych lub mrożonych (bez wcześniejszego rozmrażania)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
W naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem, np. przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone migdały, przesianą mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia.
Formę i wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. W ciasto delikatnie powkładać maliny, lekko zanurzając je w masie.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, by nie wysuszyć ciasta. Tego rodzaju ciasto 'piecze' się także podczas studzenia (czekolada zastyga).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/migdalowe-brownie-z-malinami