Wykonanie
Kto z nas nie lubi czekolady?A jeszcze w ciepłym deserze?Ja uwielbiam!A płynny środek, oklejający łyżeczkę!Wszystkim smakoszom
czekolady i tym, którzy po prostu lubią
słodycze ;)Albo chcą kogoś zaskoczyć ciekawym deserem...Czekoladowa pychotka
Składniki:60 g
masła60 g
gorzkiej czekolady max. 60 %60 g
cukru2
jajka25 g
mąki pszennejPrzygotowanie:W kąpieli
wodnej trzeba roztopić
masło z
czekoladą i podgrzać, aż nasza masa stanie się jednolita.
Jajka ubijamy z
cukrem, aż się lekko spienią ;)Ciągle mieszając dodaję masę
czekoladową i na samym końcu wsypuję przesianą
mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.Przygotowujemy dwie kokilki, mocno je natłuszczając. Do tak przygotowanych foremek wlewamy masę
czekoladową. Zostawiamy ok. 5 mm od góry (by mogło nam wyrosnąć ciasto ;)Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.Pozostawiamy niedopieczony środek, tak by nasze ciasto płynęło
czekoladą w czasie jedzenia.Prosto z piekarnika stawiamy przed konsumentami ;) Kto spróbuje zakocha się z pewnością ;)