Wykonanie
Mus czekoladowy II - składniki:225 g najlepszej
gorzkiej czekolady4 łyżki
wodykieliszek
brandy2 łyżki
masła4
jajka100 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru pudruMus czekoladowy II - sposób przygotowania:
Czekoladę połamać, wrzucić do garnka, dolać
wodę i topić na małym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać
brandy i
masło, wymieszać.
Żółtka utrzeć na krem, dodać do masy czekoladowej, wymieszać.Ubić
śmietankę i delikatnie wymieszać z masą. Ubić sztywną pianę z
białek (na początku dodać odrobinę
soli, by się lepiej ubijały), pod koniec powoli wsypywać do ubijanej piany
cukier puder. Bardzo delikatnie połączyć masę
czekoladową z pianą. Przełożyć do miseczek i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz.Przed podaniem można dekorować ubitą kremówką, kandyzowanymi
pomarańczami, wiórkami
czekolady albo lekko posłodzoną gęstą
śmietaną.