ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy II

Mus czekoladowy II

nazwa

Wykonanie

Mus czekoladowy II - składniki:
225 g najlepszej gorzkiej czekolady
4 łyżki wody
kieliszek brandy
2 łyżki masła
4 jajka
100 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
Mus czekoladowy II - sposób przygotowania: Czekoladę połamać, wrzucić do garnka, dolać wodę i topić na małym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać brandy i masło, wymieszać. Żółtka utrzeć na krem, dodać do masy czekoladowej, wymieszać.
Ubić śmietankę i delikatnie wymieszać z masą. Ubić sztywną pianę z białek (na początku dodać odrobinę soli, by się lepiej ubijały), pod koniec powoli wsypywać do ubijanej piany cukier puder. Bardzo delikatnie połączyć masę czekoladową z pianą. Przełożyć do miseczek i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz.
Przed podaniem można dekorować ubitą kremówką, kandyzowanymi pomarańczami, wiórkami czekolady albo lekko posłodzoną gęstą śmietaną.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5744323/mus czekoladowy ii/p