Wykonanie
Składniki200 g podłużnych
biszkoptów450 g mrożonych
truskaweksok z 1
cytryny200 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego14 g
żelatyny w proszku (1 pełna łyżka)500 ml
śmietanki kremówki 30 lub 36% - bardzo zimnej, długo schładzanejDekoracja:świeże
truskawkimiętaPrzygotowanie
Truskawki rozmrozić w temp. pokojowej. Formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć
biszkoptami - najpierw boki, przycinając ok. 1 cm
biszkoptów z jednego końca, później wypełnić
biszkoptami spód.
Truskawki zmiksować na
pure z dodatkiem
soku z cytryny, przetrzeć przez sitko, dodać 150 g
cukru pudru i wymieszać.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach musu
truskawkowego (ok. 10 minut), następnie podgrzewając na małym ogniu mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny, nie zagotowywać. Dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać. Połączyć z
cukrem wanilinowym.Ubić schłodzoną
śmietankę na idealnie sztywną pianę z dodatkiem 50 g
cukru pudru.
Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z ostudzonym puree, najlepiej w 3 partiach.Formę z
biszkoptami wypełnić
truskawkowym kremem i wstawić do lodówki aż krem stężeje, na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować świeżymi
truskawkami i
miętą.WskazówkiZamiast świeżych
truskawek ułożonych na wierzchu deseru (lub oprócz) można dodać do musu szklankę pokrojonych świeżych
owoców.
Biszkopty można na chwilę zanurzać w ostudzonej herbacie miętowej. Nie będą wówczas twarde podczas jedzenia deseru.Mus można pokryć tężejącą
galaretką (jeśli się zmieści).