ßßß Cookit - przepis na Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g podłużnych biszkoptów
450 g mrożonych truskawek
sok z 1 cytryny
200 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
14 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka)
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% - bardzo zimnej, długo schładzanej
Dekoracja:
świeże truskawki
mięta
Przygotowanie
Truskawki rozmrozić w temp. pokojowej. Formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć biszkoptami - najpierw boki, przycinając ok. 1 cm biszkoptów z jednego końca, później wypełnić biszkoptami spód.
Truskawki zmiksować na pure z dodatkiem soku z cytryny, przetrzeć przez sitko, dodać 150 g cukru pudru i wymieszać.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach musu truskawkowego (ok. 10 minut), następnie podgrzewając na małym ogniu mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie zagotowywać. Dodać do reszty musu, dokładnie wymieszać. Połączyć z cukrem wanilinowym.
Ubić schłodzoną śmietankę na idealnie sztywną pianę z dodatkiem 50 g cukru pudru.
Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z ostudzonym puree, najlepiej w 3 partiach.
Formę z biszkoptami wypełnić truskawkowym kremem i wstawić do lodówki aż krem stężeje, na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować świeżymi truskawkami i miętą.
Wskazówki
Zamiast świeżych truskawek ułożonych na wierzchu deseru (lub oprócz) można dodać do musu szklankę pokrojonych świeżych owoców.
Biszkopty można na chwilę zanurzać w ostudzonej herbacie miętowej. Nie będą wówczas twarde podczas jedzenia deseru.
Mus można pokryć tężejącą galaretką (jeśli się zmieści).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/charlotte_z_truskawkami/przepis.html