Wykonanie
Świetna przekąska na upalne dni. Znika tak szybko jak ptasie mleczko :)Przepis znalazłam na blogu Emilki
/Strawberry marshmallows(scroll down to see a recipe in English)Składniki:200 g
truskawek15 g
żelatyny50 g
cukru pudrusok z połówki
cytrynyPrzygotowanie:
Truskawki zmiksować na gładką masę. Dodać
żelatynę,
cukier puder i
sok z cytryny i miksować chwilę do dokładnego wymieszania.Masę przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu wciąż mieszając-do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny. Masy nie wolno gotować. Zostawić do ostudzeniaOstudzoną masę ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości i rozjaśnienia.Masę wylać do blachy wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Następnie usunąć folię i pokroić na kawałki.
Ingredients:200 g strawberries15 g gelatin50 g icing sugarjuice of half a lemonPreparation:Blend strawberries until smooth. Add gelatin, sugar and lemon juice and mix for a while.Transfer the batter to the pot and heat over medium heat stirring constantly-until complete dissolution of gelatin. Don't cook the batter. Allow to cool.
Whisk the cooled batter for several minutes, to increase its volume and brightness.
Pour into sheet lined with foil and place in the fridge for a few hours to solidify. Then remove the foil and cut into pieces.