Wykonanie
1 kg
truskawek30 dag
serka homogenizowanego1/2 szkl.
śmietanki 12-proc.2 listki
żelatyny20 dag
cukru pudru1 i 1/2
cytryny6 listków
miętyMus
truskawkowo-
serowy z sosem
truskawkowym - sposób przygotowania: Połowę
truskawek miksujemy z połową
cukru, przecieramy przez sitko i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą. Resztę
truskawek kroimy wzdłuż na ćwiartki. Kilka ćwiartek pozostawiamy do dekoracji, pozostałe posypujemy 1/4
cukru. Zmrożoną
śmietankę ubijamy na sztywno z resztą
cukru.W miseczce mieszamy dokładnie
ser z 1/3 sosu
truskawkowego.
Żelatynę odsączamy i w małej ilości
wody podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy ją z
serem. Dodajemy
bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Mus możemy przyrządzić w dużej formie babkowej lub w indywidualnych foremkach. Formę leciutko zwilżamy
wodą. Nakładamy porcję musu, układamy ćwiartki
truskawek i znów nakładamy mus.Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, jeśli są to małe foremki, a na 3 godziny, jeśli duża baba. Po wyjęciu z lodówki formę zanurzamy w gorącej wodzie i szybko odwracamy na okrągły talerz.Podajemy polany resztą sosu z
truskawek.