Wykonanie
Truskawki smakują wyśmienicie w wielu połączeniach.
Truskawki i
czekolada,
truskawki i
szampan,
truskawki i
banany,
truskawki i
arbuz,
truskawki i
mięta,
truskawki i
bazylia, ale nigdy, nigdy nie są tak dobre jak
truskawki w
śmietana. I nie ważne czy jest to zwykła kwaśna 12 posypana
cukrem czy ubita 36.
Truskawki kochają
śmietanę i jest to miłość po stokroć odwzajemniona. Dlatego dziś przedstawiam wam pyszny mus, który świetnie sprawdza się również jako krem do
tortów czy ciast. Jest lekki, jest pyszny i chyba na pewno uzależniający.Składniki:700 g
truskawek400 ml
śmietanki 36 %
cukier puder1
laska wanilii4 łyżki
żelatynyPrzepis:-
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli kawałki
owoców w kremie nam nie przeszkadzają wystarczy dobrze rozgnieść
truskawki widelcem.-
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i ziarna z
laski wanilii.- Do miseczki odlewamy 4-5 łyżek soku z
truskawek i rozpuszczamy w nim
żelatynę. Nie trzeba go podgrzewać, ważne aby nie był bardzo bardzo zimny. Całość od razu łączymy z
truskawkami i
bitą śmietaną. Przelewamy do pucharków i chłodzimy przez noc w lodówce. Dekorujemy musem z
truskawek i liśćmi
mięty.Smacznego :)