Wykonanie
Pierwsza lodziarnia, którą pamiętam na naszym osiedlu była wielkim
hitem. Drewniany domek w kształcie trójkąta i pani w czepku sprzedająca
lody kręcone i rurki z kremem. Kolejki do tej Pani były zawsze. I wcale się temu nie dziwię, bo do dziś pamiętam smak
lodów śmietankowych z sosem
truskawkowym. Ten sos chodzi za mną przez całe życie. Uwielbiam go do naleśników,
lodów, placów, serników,
biszkoptów,
galaretek i wielu wielu innych deserów. W okresie owocowania
truskawek moja lodówka bez tego
sosu jest chora. Przygotowanie go jest banalnie proste. Można go mrozić w małych porcjach i zimą również cieszyć się jego smakiem.Składniki:1 kg
truskawek4 łyżki
cukru pudru1
laska waniliiPrzepis:-
Truskawki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy
cukier i ziarna z
laski wanilii. Dokładnie mieszamy.Smacznego:)