Wykonanie
Panna cotta i
truskawki. Wyjątkowe połączenie na wyjątkowy dzień jakim jest zbliżający się Dzień
Matki :)
Panna cotta (gotowana
śmietanka) to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch.
Śmietankę podgrzewa się razem z
żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej
owocami oraz sosem
owocowym. (źródło: Wikipedia)Moja propozycja podania to deser w pucharku : składniki na dwa duże pucharki. Dla Ciebie i Twojej Mamy.500ml
śmietanki 30%400g
truskawek50g
cukru do masy waniliowej2 łyżeczki
cukru pudru do musu
truskawkowego1
laska wanilii2 łyżeczki
żelatynyŻelatynę należy namoczyć w dwóch łyżkach zimniej
wody. Następnie
śmietanę wlewam do garnka, dodaję
wanilię i
cukier.
Laskę wanilii przed dodaniem natnij wzdłuż i wyjmij ziarenka , które również dodajemy.Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, często mieszając. Niestety
śmietanka lubi się przypalać -dzięki temu tego unikniemy.Wyjmujemy
laskę wanilii, z której to cały aromat i smak już wchłonęła nasza Panna Cotta i gorącą masę łączymy z
żelatyną. Należy bardzo dokładnie mieszać tak by uniknąć grudek. Wszystko przelewamy do pucharków, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Za ok 3h deser gotowy :) Musi się bardzo dobrze schłodzić.MUS: połowę
truskawek blenderujemy wraz z
cukrem pudrem ( dodajemy
cukier wg uznania ).Na wierzchu deseru układamy pokrojone
truskawki i polewamy
truskawkowym musem.P y c h o t a ...Smacznego !PRZEPIS NA KONKURS:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html