ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKI i Panna cotta

TRUSKAWKI i Panna cotta

nazwa

Wykonanie

Panna cotta i truskawki. Wyjątkowe połączenie na wyjątkowy dzień jakim jest zbliżający się Dzień Matki :)
Panna cotta (gotowana śmietanka) to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym. (źródło: Wikipedia)
Moja propozycja podania to deser w pucharku : składniki na dwa duże pucharki. Dla Ciebie i Twojej Mamy.
500ml śmietanki 30%
400g truskawek
50g cukru do masy waniliowej
2 łyżeczki cukru pudru do musu truskawkowego
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę należy namoczyć w dwóch łyżkach zimniej wody. Następnie śmietanę wlewam do garnka, dodaję wanilię i cukier. Laskę wanilii przed dodaniem natnij wzdłuż i wyjmij ziarenka , które również dodajemy.
Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, często mieszając. Niestety śmietanka lubi się przypalać -dzięki temu tego unikniemy.Wyjmujemy laskę wanilii, z której to cały aromat i smak już wchłonęła nasza Panna Cotta i gorącą masę łączymy z żelatyną. Należy bardzo dokładnie mieszać tak by uniknąć grudek. Wszystko przelewamy do pucharków, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Za ok 3h deser gotowy :) Musi się bardzo dobrze schłodzić.
MUS: połowę truskawek blenderujemy wraz z cukrem pudrem ( dodajemy cukier wg uznania ).
Na wierzchu deseru układamy pokrojone truskawki i polewamy truskawkowym musem.
P y c h o t a ...
Smacznego !
PRZEPIS NA KONKURS:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/05/truskawki-i-panna-cotta.html