Wykonanie
Pin It
Deser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę
truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej
słodyczy powinny zwiększyć ilość
cukru.Składniki:500 g
truskawek3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
cukru2 łyżki
cukru pudru200 g zimnej
śmietanki 30%Wykonanie:
Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami
cukru. 2 łyżeczki
żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy
żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy.Pozostałą łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając
cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną
żelatynę (1 łyżeczkę) do
śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze
śmietana.Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą
śmietanę.Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)