Wykonanie
11 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemSmak puszystej i lekkiej masy na bazie
żółtek i
cukru kojarzy mi się z okresem dzieciństwa. Przygotowując w tym tygodniu
bezę zastanawiałam się w jaki sposób
mogę wykorzystać
żółtka i wpadłam na pomysł wykonania kogla-mogla. Bardzo trafnym okazało się połączenie
żółtek i
cukru z musem
truskawkowym na zimno. Jeśli też chcecie przypomnieć sobie jeden z najprostszych deserów z dzieciństwa wykonajcie jak ja kogel-
mogel.
Składniki na 3 porcje:5
żółtek3 pełne łyżki
cukru pudru100 g
śmietany kremówki 30%2 łyżeczki
żelatyny w proszku250 g świeżych
truskawekkakao do posypaniakolorowe kuleczki
cukrowe do dekoracjiDodatkowo:3 pucharki deseroweSposób przygotowania:
Truskawki umyć pod bieżącą
wodą, odsączyć, odszypułkować i zblenderować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej
wody, po czym dodać do musu z
truskawek i dokładnie wymieszać. Masę z
truskawek przelać równomiernie do pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie
żółtka wraz z
cukrem ubić na gładką masę za pomocą miksera. Dodać
śmietanę kremówkę i mieszać jeszcze przez chwilę.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej
wody, następnie dodać do ubitej masy i dokładnie wymieszać. Warstwę kogla-mogla nałożyć na
truskawkowy spód, po czym wstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.
Kakao przesypać na sitko i poprószyć nim kogel-
mogel, udekorować kolorowymi cukrowymi kuleczkami.