ßßß Cookit - przepis na Kogel-mogel z truskawkami

Kogel-mogel z truskawkami

nazwa

Wykonanie

11 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Smak puszystej i lekkiej masy na bazie żółtek i cukru kojarzy mi się z okresem dzieciństwa. Przygotowując w tym tygodniu bezę zastanawiałam się w jaki sposób mogę wykorzystać żółtka i wpadłam na pomysł wykonania kogla-mogla. Bardzo trafnym okazało się połączenie żółtek i cukru z musem truskawkowym na zimno. Jeśli też chcecie przypomnieć sobie jeden z najprostszych deserów z dzieciństwa wykonajcie jak ja kogel-mogel.
Składniki na 3 porcje:
5 żółtek
3 pełne łyżki cukru pudru
100 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny w proszku
250 g świeżych truskawek
kakao do posypania
kolorowe kuleczki cukrowe do dekoracji
Dodatkowo:
3 pucharki deserowe
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć, odszypułkować i zblenderować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, po czym dodać do musu z truskawek i dokładnie wymieszać. Masę z truskawek przelać równomiernie do pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie żółtka wraz z cukrem ubić na gładką masę za pomocą miksera. Dodać śmietanę kremówkę i mieszać jeszcze przez chwilę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, następnie dodać do ubitej masy i dokładnie wymieszać. Warstwę kogla-mogla nałożyć na truskawkowy spód, po czym wstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.
Kakao przesypać na sitko i poprószyć nim kogel-mogel, udekorować kolorowymi cukrowymi kuleczkami.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_kogel-mogel-z-truskawkami.html