Wykonanie
Dobrze wszystkim znany i lubiany włoski deser "Panna cotta".Dziś przygotowałam go w wersji odrobinę odchudzonej, z dodatkiem musu ze świeżych
truskawek.
Składniki:/.4 porcje/350 g
śmietany kremówki150 g
jogurtu naturalnego/ 0% tłuszczu/60 g
cukru2 płaskie łyżeczki
żelatynyzapach wanilii/w ulubionej postaci/250 g
truskawek2 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej
wody /do napęcznienia/ .
Śmietanę wraz z
cukrem i
wanilią podgrzać na wolnym ogniu a następnie stopniowo doprowadzić do zagotowania.Zdjąć z ognia , dodać
żelatynę i
jogurt . Dokładnie wymieszać.Masę przelać do foremek /wielkość i kształt do wyboru/.Po przestudzeniu umieścić w lodówce do całkowitego stężenia. / trwa to ok. ok.2-3 godz. w zależności od wielkości foremek//
Truskawki zmiksować z
cukrem . Można przetrzeć przez sito aby usunąć drobne pesteczki.Deser wyjąć z pojemniczków /zanurzyć na moment foremki we wrzątku/ i podawać polane musem
truskawkowym.