ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z jogurtem i musem truskawkowym - / allo yogurt magro con fragole/

Panna cotta z jogurtem i musem truskawkowym - / allo yogurt magro con fragole/

nazwa

Wykonanie

Dobrze wszystkim znany i lubiany włoski deser "Panna cotta".
Dziś przygotowałam go w wersji odrobinę odchudzonej, z dodatkiem musu ze świeżych truskawek.
Składniki:/.4 porcje/
350 g śmietany kremówki
150 g jogurtu naturalnego/ 0% tłuszczu/
60 g cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
zapach wanilii/w ulubionej postaci/
250 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody /do napęcznienia/ . Śmietanę wraz z cukrem i wanilią podgrzać na wolnym ogniu a następnie stopniowo doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć z ognia , dodać żelatynę i jogurt . Dokładnie wymieszać.
Masę przelać do foremek /wielkość i kształt do wyboru/.
Po przestudzeniu umieścić w lodówce do całkowitego stężenia. / trwa to ok. ok.2-3 godz. w zależności od wielkości foremek//
Truskawki zmiksować z cukrem . Można przetrzeć przez sito aby usunąć drobne pesteczki.
Deser wyjąć z pojemniczków /zanurzyć na moment foremki we wrzątku/ i podawać polane musem truskawkowym.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/06/panna-cotta-z-jogurtem-i-musem.html