Wykonanie
Panna cotta, to jeden z tych deserów, którym zawsze można zaskoczyć, proponując rożne wariacje na jej temat.W lecie korzystajcie z
owoców sezonowych, a zimą pokuście się o panna cottę z sosem
czekoladowym lub
cytrusami.Proporcje na 4 porcje1szklanki
mleka1 szklanki
śmietany 30%1 szklanki zmiksowanych
truskawek10
truskawek całych3 łyżki
cukru (plus 2 do sosu)4 łyżeczki
żelatynyTruskawki miksujemy z
cukrem .
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim dokładnie
żelatynę, dodajemy
śmietankę i
pure truskawkowe, wszystko dokładnie mieszamy.Przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki do zastygnięciaSos
truskawkowyTruskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy 1 łyżę
wody i gotujemy na małym ogniu ,aż
cukier się rozpuści. przygotowanym sosem polewamy panna cottę przed podaniem.