ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa panna cotta

Truskawkowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Panna cotta, to jeden z tych deserów, którym zawsze można zaskoczyć, proponując rożne wariacje na jej temat.W lecie korzystajcie z owoców sezonowych, a zimą pokuście się o panna cottę z sosem czekoladowym lub cytrusami.Proporcje na 4 porcje
1szklanki mleka
1 szklanki śmietany 30%
1 szklanki zmiksowanych truskawek
10 truskawek całych
3 łyżki cukru (plus 2 do sosu)
4 łyżeczki żelatyny
Truskawki miksujemy z cukrem .Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim dokładnie żelatynę, dodajemy śmietankę i pure truskawkowe, wszystko dokładnie mieszamy.Przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia
Sos truskawkowy
Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy 1 łyżę wody i gotujemy na małym ogniu ,aż cukier się rozpuści. przygotowanym sosem polewamy panna cottę przed podaniem.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/07/truskawkowa-panna-cotta.html