Wykonanie
Składniki2 porcje6 arkuszy mrożonego
ciasta filo1 pęczek
szparagówokoło 50 g roztopionego
masłaokoło 30 g tartego
parmezanu (można pominąć)
sól morskaPrzygotowanie
Ciasto filo rozmrozić, trzymać w folii aby nie obeschło. Odłamać twarde końcówki
szparagów (nie będą potrzebne). Ładne zielone łodyżki opłukać pod bieżącą
wodą. Ułożyć na desce i doprawić
solą.Arkusze
ciasta filo smarować (niedokładnie) roztopionym
masłem i układać jeden na drugim, ostatni posypać tartym
parmezanem. Ułożone jeden na drugim arkusze pokroić (nożem lub nożyczkami) na prostokąty o długości około 8 cm i wysokości nieco mniejszej od długości
szparagów (tak aby końcówki wystawały poza ciasto).Każdego
szparaga zawijać w wykrojoną część arkuszy i układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż połowa piekarnika. Piec przez 11 minut w 220 stopniach C . Lepiej nie przedłużać za bardzo czasu pieczenia bo
szparagi staną się łykowate, a mają być al dente i chrupiące.Propozycja podaniasos
serowy /
sos holenderski / sos cezar