Wykonanie
Jest niedziela. Nic nie upiekłam, bo byłam zmęczona po całym tygodniu pracy. Niestety czuję ,że mam wielką ochotę na coś słodkiego. Coś bym zrobiła, ale nie mam koncepcji.Jak już wpadłam na pomysł, to stwierdzam, że chyba nie chce mi się nic robić. LABA. Czy ja ciągle muszę coś robić? Nie muszę..., ale coś bym zjadła chociażby z nudów. Przypomniało mi się, że w lodówce mam
ciasto francuskie. Otwieram ... myślę
dziwne to ciasto. Wreszcie eureka, to
ciasto filo. Zapomniałam o nim. I znów zagwozdka. Mhm... zrobić na słodko, czy może zostawić na coś wytrawnego.Jednak ochota na słodkie była większa, więc zdecydowałam zrobić cygara z
ciasta filo z nutellą. Lubię
mieć dużo produktów " pod ręką", bo zawsze można coś wyczarować.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:opakowanie
ciasta filo*nutella1/2 kostki
masła rozpuszczonego (jak zabraknie, zawsze można roztopić następną porcję)
sól morska lub himalajska*widziałam w Makro i w Biedronce
Sposób wykonania:1. Rozłóż 1 płat ciasta.2. Posmaruj cienko połowę arkusza roztopionym
masłem.
3. Złóż ciasto na pół.4. W odległości ok. 1 cm od krawędzi ciasta wyciśnij nutellę. Posmaruj
masłem całą powierzchnię filo, na której znajduje się krem.
5. Zagnij końce cista do środka.6.
Zwiń w rulon.7. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.8. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 10 minut (ja piekłam z termoobiegiem) do lekkiego zarumienienia.9. Posyp
solą i od razu podawaj.Cygara wyszły pysznie słodkie i chrupiące. Wreszcie głód na słodkie minął, a ja czułam się spełniona :)))Cygara są najlepsze, po wyjęciu z piekarnika.Polecam