ßßß Cookit - przepis na Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam Was na jesienny rarytas, czyli rydze. Dostałam je od przyjaciół i czym prędzej postanowiłam skonsumować. Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że przy uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, które szybko się utlenia i zmienia kolor na zielony. Ten gatunek grzybów jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Rydze najczęściej się marynuje w occie lub smaży na maśle, wybrałam ten drugi sposób. Rydze mają wyborny i wyjątkowy smak, także jedyną przyprawą jakiej się do niego z reguły używa jest sól.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
rydze
masło do smażenia
sól morska
Wykonanie:
Grzyby płuczemy, usuwamy resztki ziemi i innych zanieczyszczeń. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Nie mogą być mokre, bo wtedy tłuszcz będzie mocno pryskał. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy rydze kapeluszami do dołu i smażymy przez minutę, półtorej. Następnie grzyby odwracamy i smażymy kolejne 2 minuty.
Grzyby przekładamy na talerz, solimy i od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/rydze-smazone-na-masle.html