Wykonanie
Pyszny, gęsty
sos karmelowy z
solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np.
lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy do ciast, ale chyba najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoika. Przekonajcie się sami :)Wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, należy tylko
mieć oko na roztapiający się
cukier, później idzie jak z
płatka. Polecam!
Składniki (na ok. 300 ml sosu):200 g
cukru80 g
masła (pokrojonego na kawałki)200 g
śmietany kremówki 36%1 łyżeczka
soli morskiejPrzygotowanie:Na dużą patelnię z grubym dnem wysypać
cukier. Potrząsnąć patelnią, by
cukier równomiernie pokrył jej powierzchnię.
Ustawić patelnię na średnim ogniu i czekać, aż
cukier zacznie się rozpuszczać.
Od czasu do czasu można potrząsnąć patelnią (max. kilka
razy), by
cukier rozpuszczał się równomiernie i karmel się nie przypalił - jeśli zauważycie, że w jednym miejscu za bardzo zaczyna brązowieć, a np. w drugim
cukier jeszcze całkowicie się nie rozpuścił, poruszać patelnią tak, jakbyście rozprowadzali
olej na patelni. Czekamy do uzyskania postaci płynnej w ciemnym,
bursztynowym kolorze.Ważne, by nie przedobrzyć z tym potrząsaniem i absolutnie nie używać na tym etapie żadnych mieszadeł, bo
cukier się skrystalizuje (jeśli jednak Was to spotka, wystarczy podgrzać
cukier na małym ogniu, co jakiś czas mieszając - powinien się rozpuścić).
Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojone na kawałki
masło, następnie
śmietanę i chwilę mieszać (polecam trzepaczką).
Postawić patelnię z powrotem na palniku i mieszać kilka minut - do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodać
sól, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Po wystudzeniu przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (do dwóch tygodni).