Wykonanie
Przepyszny i przesłodki sos o smaku i zapachu
krówek. Idealny dodatek do ciast,
lodów, gofrów, naleśników, czy babeczek. Sprawdza się również jako samodzielny deser (część domowników wyjadała go łyżeczką wprost ze słoika mrucząc przy tym z rozkoszy).Składniki:1 szklanka
cukru1/4 szklanki
wody3/4 szklanki
śmietany 30%1/4 kostki
masła1/3 łyżeczki
soli morskiejW rondelku o grubym dnie umieszczamy
cukier i
wodę. Mieszamy składniki i zagotowujemy je. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy
syrop (nie mieszając go ani razu!) do osiągnięcia temperatury 170*C (trwa to około 10-15 minut)*. Gdy
syrop nabierze barwy bursztynowej zdejmujemy naczynie z ognia. Wlewamy do niego bardzo powoli
śmietanę i dokładamy
masło (uwaga! będzie pryskało i bulgotało). Nie przejmujemy się, gdy
cukier ulegnie zbryleniu - dokładnie całość mieszamy, aż uzyskamy jedwabiście gładki sos (trwa to około 5 minut). Pod sam koniec dodajemy
sól morską i ponownie całość mieszamy.Gotowy karmel przelewamy do wyparzonego i całkowicie suchego słoiczka. Przechowujemy go (do dwóch tygodni) w lodówce, gdzie jeszcze zgęstnieje. Jeśli potrzebujemy, aby był rzadszy wystarczy go godzinę wcześniej wyjąć z lodówki lub wstawić do kąpieli
wodnej, aby się ogrzał.
* Nawet nieznaczne przekroczenie temperatury spowoduje, że karmel
zrobi się gorzki i niesmaczny. Z kolei wstrząsanie i mieszanie
syropu może doprowadzić do wytrącenia się
cukru.