Wykonanie
Sos karmelowy domowej roboty! Wspaniały do ciast oraz deserów zarówno tych na zimno i na ciepło! Zachęcam do przygotowani! Sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni oczywiści, jeśli tak długo wytrwa :-).
Składniki:1 szklanka
cukru (ok.220 g)1/4 szklanki
wody50 g
masła170 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%Opcjonalnie:szczypta
soli morskiejWykonanie:W małym rondlu zagotowujemy
wodę z
cukrem, mieszamy do czasu, aż
cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 minut (nie mieszamy), aż
cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy
śmietanę i dodajemy
masło, mieszamy (uwaga! masa po ododaniu
śmietany będzie się mocno pienić). Wstawiamy na palnik dodajemy
sól i zagotowujemy, a następnie odstawimy do przestygnięcia. Przechowujemy w lodówce, ale na ok. 30 minut przed zastosowaniem wyjmujemy z lodówki.Smacznego!