Wykonanie
Jak byłam mała potrafiłam przez całe wakacje jeść codziennie to samo - gotowaną
kolbę kukurydzy ociekającą
masłem i posypaną sporą ilością
soli ;-) Muszę przyznać, że bardzo mnie kusiło, żeby po raz N-ty przyrządzić ją tak samo - ale przepis na który, przez przypadek, natknęłam się na stronie Jamiego Olivera zaciekawił mnie na tyle, że stało się inaczej ;-) Co prawda,
kukurydza dalej ocieka
masłem i
soli też nie brakuje, ale smak ma zupełnie inny dzięki dużej ilości
papryczki chilli. Przepis jest banalny, więc nawet jeśli potrafisz w kuchni zrobić tylko
herbatę, gwarantuję, że nie będziesz miał problemu z przyrządzeniem tej przekąski ;-)Składniki na 1
kolbę kukurydzy:1 obrana kolba
kukurydzypół
papryczki chilli2 łyżki
masłaszczypta
soli morskiejKukurydzę obrać z liści i włożyć do zimnej
wody na pół godziny. Po pół godzinie kolbę przekroić na pół i w każdy koniec włożyć jedną wykałaczkę (będziemy grillować, więc nawet jeśli macie specjalne widelczyki do jedzenia
kukurydzy polecałabym użycia wykałaczek) następnie kolbę dobrze posmarować
masłem (z każdej strony i 'oblepić' w drobniutko pokrojonej
papryczce chilli. Następnie kolby dobrze zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym grillu.
Kukurydze grillujemy tak długo, aż będzie miękka - uważając przy rozwijaniu folii, żeby nie wyciekło
masło.SMACZNEGO!O.